Wpływ picia wina na zdrowie
Picie 1 lub 2 kieliszków wina dziennie może mieć potencjalne korzyści zdrowotne ze względu na jego właściwości. Czerwone wino, które wypijemy z umiarem, może korzystnie wpłynąć na pracę naszego serca. Alkohol i pewne substancje w czerwonym winie zwane antyoksydantami mogą pomóc w ochronie wyściółki naczyń krwionośnych w sercu. Czerwone wino obniża poziom złego cholesterolu (LDL), zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL) i chroni przed uszkodzeniem tętnic. Umiarkowane spożycie alkoholu może podnieść poziom HDL, czyli „dobrego” cholesterolu.
Czerwone wino pite w małych ilościach korzystnie wpływa na pracę serca
Czerwone wino spożywane z umiarem, może przynieść nam korzyści zdrowotne. Poprzez poprawę krążenia i pracy serca, jesteśmy mniej narażeni na choroby układu krwionośnego, a także cukrzycy.
Nic dziwnego, że czerwone wino jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy: winogrona są wystawione na działanie promieni słonecznych podczas procesu uprawy, co zwiększa ich zawartość przeciwutleniaczy. Alkohol (etanol) w czerwonym winie może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie serca: może zwiększyć poziom HDL („dobrego”) cholesterolu i zmniejszyć poziom LDL („złego”) cholesterolu poprzez hamowanie enzymu, który wytwarza cholesterol w wątrobie.
Alkohol i antyoksydanty mogą chronić wyściółkę naczyń krwionośnych w sercu
Picie czerwonego wina z umiarem może pomóc w ochronie serca. Czerwone wino obniża poziom złego cholesterolu (LDL), podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i chroni przed uszkodzeniem tętnic.
Czerwone wino zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL), zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL) i chroni przed uszkodzeniem tętnic
W niektórych badaniach stwierdzono, że związki zawarte w czerwonym winie mogą obniżyć poziom LDL, czyli złego cholesterolu, i zwiększyć poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. Związek resweratrol w czerwonym winie może również chronić przed uszkodzeniem tętnic. Przeciwutleniacze zawarte w czerwonym winie mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca poprzez zmniejszenie odkładania się płytki nazębnej w tętnicach.
Umiarkowane spożywanie alkoholu może podnieść Twój poziom cholesterolu lipoproteiny o dużej gęstości (HDL), czyli „dobrego” cholesterolu
Należy również zauważyć, że umiarkowane spożycie alkoholu może podnieść poziom cholesterolu HDL (high-density lipoprotein), czyli „dobrego” cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że zwiększa poziom HDL, substancji ochronnej, która pomaga zapobiegać gromadzeniu się płytki miażdżycowej w tętnicach i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak nadmierne picie może zwiększyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kobiety, które piją trzy lub więcej napojów alkoholowych dziennie, mają zwiększone ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z osobami niepijącymi; mężczyźni, którzy spożywają cztery lub więcej drinków dziennie, mają zwiększone ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej i przełyku; osoby pijące w dużych ilościach są bardziej narażone na marskość wątroby (bliznowacenie); osoby pijące w dużych ilościach są bardziej narażone na niewydolność serca; a nadmierne picie może prowadzić do nadciśnienia (wysokiego ciśnienia krwi).
Możesz też prawidłowo zadbać o swój organizm z www.codzienne.pl i wyzbyć się destruktywnych nawyków.
Podsumowanie
Pomimo potencjalnych korzyści płynących z konsumpcji wina, należy zauważyć, że nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Jeśli szukasz sposobów na poprawę swojego zdrowia poprzez spożycie alkoholu, spróbuj umiarkowanego spożycia czerwonego wina w przeciwieństwie do innych rodzajów alkoholu.